10 წლის ასაკამდე მჯეროდა, რომ ფუნჩულები შეიძლება იყოს მხოლოდ იდეალურად მრგვალი, როგორიც პინგ-პონგის ბურთია. ყველაფერი იმიტომ, რომ დედა ფუნჩულებს ასე ამზადებდა, როგორც ადრე მეჩვენებოდა, აბსოლუტურად უნიკალური რეცეპტის მიხედვით. ყველა მაღაზიაში და სხვა ოჯახში ფუნჩულები იყო ბრტყელი და შუაში ნახვრეტით, ჩვენს სახლში – მრგვალი. ტაფაზე შემწვარი ფუმფულა ფუნჩულები უფრო მიყვარდა, ვიდრე ტორტი დაბადების დღეზე. დედა მათ ხაჭოს ცომითაც ამზადებდა და ხშირად ამბობდა, რომ ჯერ კიდევ დიდი ბებია ასე ამზადებდა. განსაკუთრებულ შემთხვევებში, ფუნჩულებს მურაბას ან ახალ კენკრას უმატებდა.
მხოლოდ წლების შემდეგ, როცა კულინარიაში ცოდნა გავიღრმავე, მივხვდი, როგორ ფუნჩულებთან მქონდა საქმე. ეს ხომ იყო ლეგენდარული რეცეპტი შაცკის ტბებიდან. რა თქმა უნდა, მრგვალი ფუნჩულები იმ ფორმით, როგორიც მე ვიცოდი, პირველად ბულგარეთში გამოჩნდა. მაგრამ კენკრის შიგთავსის დამატების იდეა სწორედ შაცკის რეგიონს (უკრაინა) ეკუთვნის. ის ხომ მდიდარია მოცვით და მაყვლით.
ფუმფულა ფუნჩულები შაცკური რეცეპტით
დასავლეთ უკრაინაში, პოლონეთსა და ბულგარეთში განსაკუთრებით უყვართ ფუმფულა შემწვარი ცომეული. ეს არ არის დონატები ფერადი მოსაყრელით პოლიციელების შესახებ ამერიკული კომედიებიდან! ამ დონატებს ასევე უწოდებენ ვოლინურ დონატებს, რეგიონის მიხედვით, რომელშიც ტბების ულამაზესი სისტემა მდებარეობს. მათგან ყველაზე ცნობილი და უდიდესია სვიტიაზი, ამიტომ კერძს აქვს შესაბამისი მეტსახელი, სვიტიაზური ფუნჩულები.
ლეგენდარული ცომეული ტურისტებს შორის პოპულარულია. კულინარიული თვალსაზრისით, ხალხი ტბაზე სპეციალურად მოდის ცხელი ფუნჩულების და შებოლილი გველთევზებისთვის. ყოველწლიურად ამ რეგიონს ათასობით ტურისტი სტუმრობს, ამიტომ ცომეულის რეცეპტის საიდუმლოდ შენახვა უბრალოდ შეუძლებელია. ასე მიიღო დედამ რეცეპტი საბჭოთა დროიდან. ადგილობრივი სამზარეულო და კურორტი წარმატებისთვის იყო განწირული.
შაცკური ფუნჩულების რეცეპტი
როგორც წესი, ცივი და ცხელი ფუნჩულები ორი განსხვავებული კერძია. ცივი ფუნჩულა უფრო მძიმე და ნოყიერია, ცხელი – უფრო ჰაეროვანი. შაცკური ფუნჩულები ნებისმიერ შემთხვევაში კარგია. ცივი სახით უფრო ღვეზელს ჰგავს წვნიანი კენკრის შიგთავსის გამო.
ინგრედიენტები:
- 110 მლ რძე
- 110 მლ წყალი
- 7 გ მშრალი საფუარი (ან 20 გ დაპრესილი)
- 120 გ შაქარი
- 1 კვერცხი
- 500 გ ხორბლის ფქვილი
- 80 გ კარაქი
- 0,3 ჩ/კ მარილი
- 150 გ მოცვი
მომზადების წესი:
1. კარაქი მაცივრიდან გამოიღეთ და ცოტა დარბილება აცადეთ.
2. კარგი ცომის ხაშის მისაღებად საფუვრისთვის ნოყიერი საკვები მოამზადეთ. რძე და წყალი აურიეთ და სხეულის ტემპერატურამდე გაათბეთ. 2 სუფრის კოვზი შაქარი და საერთო მასიდან რამდენიმე სუფრის კოვზი ფქვილი ნარევში გახსენით. საფუარი დაუმატეთ, პირსახოცი დააფარეთ და 10 წუთი მოიცადეთ, სანამ საფუარი გააქტიურდება.
3. ფქვილი გაცერით და დაუმატეთ კვერცხი, ცომის ხაში, მარილი და 60 გრამი შაქარი. დარჩენილი შაქარი კენკრის შიგთავსისთვის დაგჭირდებათ. ცომი მოზილეთ. სქელი, ამავდროულად მსუბუქი და ჰაეროვანი ცომი უნდა მიიღოთ. მზა ცომის ხაში კონსისტენციით უფრო იოგურტს ჰგავს.
4. რბილი კარაქი ცომს დაუმატეთ და ხელით კარგად მოზილეთ. შემდეგ პარკი ან პირსახოცი დააფარეთ და სითბოში 1,5-2 საათი გააჩერეთ.
5. ამოსული ცომი ნაზად ჩაზილეთ, ორ ნაწილად გაყავით და სოსისის ფორმა მიეცით. ასე მარტივად დაჭრით 50 გრამიან ნაჭრებად.
6. თითოეული ნაჭერი მრგვალად გააბრტყელეთ და ცენტრში სუფრის კოვზი მოცვი ან მაყვალი მოათავსეთ, ნახევარი ჩაის კოვზი შაქარი მოაყარეთ და შეკარით. მომავალი ფუნჩულები ნაკერით ქვემოთ მოათავსეთ და 45 წუთი გააჩერეთ.
7. ფუნჩულები ტაფაზე ბევრ ზეთში შეწვით, ორივე მხრიდან 2-3 წუთით. მათი ფერი უნდა იყოს მდიდარი ყავისფერი (და არა ოქროსფერი). ასე შიგნიდან კარგად გამომცხვარი იქნება.
8. სუფრაზე გაიტანეთ ცხელი ფუნჩულები ან შაქარმოყრილი. შიგთავსად ნებისმიერი რამ შეგიძლიათ გამოიყენოთ, კენკრა, ჯემი, შოკოლადი.
ტრადიციულად შაცკური ფუნჩულები რძეზე მზადდება, მაგრამ ხაჭოთი კიდევ უფრო გემრიელი გამოდის. მუქი ქერქის არ შეგეშინდეთ, ეს ბევრად უკეთესია, ვიდრე უმი გულსართი. ცალკე ყურადღება გაფორმებას ეთმობა. ფუნჩულებს შეგიძლიათ მოაყაროთ კაკალი, შოკოლადის ნაფშვენი ან მოასხათ სიროფი. სცადეთ მისი მომზადება და აღარ დახარჯავთ ფულს კლასიკურ ფუნჩულებზე მაღაზიებში.