რატომ ჭამენ იტალიელები ჭარხლის ფოთლებს (ჭარხლის მკლავს)

0
828

ბავშვობიდან ნაცნობ ზღაპარში „ადამიანი და დათვი“ თითქოსდა ყველაფერი მარტივადაა: ხორბლის აღმონაცენები – კარგია, თალგამის – ცუდი. როცა სუპერმარკეტის დახლებზე ჭარხლის ფოთლებს ხვდებით, ეშმაკი კაცის მიერ მოტყუებული მხეცის შეგრძნება ადვილი წარმოსადგენია.

მანგოლდის (ფოთლოვანი ჭარხალი) წითელი მკვრივი ფოთლების ფასი შეიძლება კილოგრამი ძირნაყოფის ფასს აჭარბებდეს. რით არის სასარგებლო ჭარხლის მკლავის მიღება და ღირს თუ არა მისი რაციონში ჩართვა?

ჭარხლის ფოთლები

ვიტამინების შემცველობით მანგოლდის ფოთლები და ღეროები ჩვეულებრივ ჭარხალზე უფრო მდიდარია. ჩვეულებრივ ჭარხლის მკლავიც თოკით შეკერილი არაა. ჭარხლის ფოთლების შესახებ ჯერ კიდევ ბაბილონის და ძველი საბერძნეთის მზარეულებმა იცოდნენ.

სლავი ხალხი მას უძველესი დროიდან კულინარიასა და მედიცინაში იყენებდნენ. მისი დახმარებით ჯანმრთელობის ხანგრძლივი დროით შენარჩუნებას ახერხებდნენ. ახალი ჭარხლის კვირტები მდიდარია ასკორბინის მჟავით, რომელიც სისხლძარღვებს ელასტიკურობას ანიჭებს და იმუნიტეტს აძლიერებს.

ჭარხლის მკლავი ასევე მდიდარია ფოლიუმის მჟავით, რომელიც ტვინის მუშაობისთვის აუცილებელია. მის შემადგენლობაში შემავალი კაროტინოიდები მხედველობას აუმჯობესებენ. ჭარხლის ფოთლების მუდმივი გამოყენება წნევას და ნივთიერებათა ცვლას არეგულირებს.

რასთან ერთად ჭამენ?

ჭარხლის ფოთლებს სალათების, ცივი წასახემსებლების. მეორე კერძების, წვნიანების, მწვანე ბორშის მოსამზადებლად იყენებენ. მას თუშავენ, როგორც ისპანახს, ამარილებენ, ამწნილებენ ან ყინავენ.

ღეროებს ხორცის გარნირად ხარშავენ, საფანელთან ერთად ზეთში წვავენ, რაგუს უმატებენ ან ღვეზელის შიგთავსად იყენებენ. ტოლმის მოსამზადებლად კომბოსტოს ნაცვლად შეგიძლიათ ჭარხლის ახალი ფოთლები გამოიყენოთ.

ჭარხლის მკლავის შეძენისას უპირატესობა მკვრივ, ღია, მუქმწვანე, მოკლე და მსხვილი ღეროს მქონე ფოთლებს მიანიჭეთ. ფოთლოვანი ბოსტნეულის მსგავსად დაამუშავეთ: ზოგჯერ საჭიროა მარილიან წყალში ადუღება, სხვა შემთხვევაში დაჭრა, დამარილება და გაწურვა საკმარისია.

ჭარხლის მკლავის სალათი

უჯრედისის მაღალი შემცველობის წყალობით ჭარხლის ფოთლები დიეტური ბოსტნეულის სალათის მოსამზადებლად გამოგადგებათ. ის კარგად ეთავსება კიტრს, ბოლოკს, ისპანახს და კაკალს.

ასეთი კერძის მიღებისას სწრაფად დანაყრდებით, ორგანიზმი ვიტამინებით გამდიდრდება, ხოლო ზედმეტი კილოგრამები უბრალოდ არ მოგემატებათ.

ინგრედიენტები:

  • 1 კონა ჭარხლის მკლავი (ფოჩი)
  • 1 კონა მწვანე ნიორი
  • 1 კიტრი
  • 3 ს/კ მცენარეული ზეთი
  • 1 ტკბილი წიწაკა
  • 1 ს/კ ვაშლის ძმარი
  • მარილი
  • 1 კონა ოხრახუში
  • ჩერი პომიდორი (აუცილებელი არაა)

მომზადება:

  1. ყველა ინგრედიენტი წვრილად დაჭერით.
  2. ჭარხლის ფოთლებს დაჭრამდე მდუღარე წყალი გადაავლეთ. ასე ფოთლები დარბილდება და სპეციფიკურ გემოს დაკარგავს.
  3. ყველაფერი აურიეთ, მარილი მოაყარეთ, ვაშლის ძმარი მოასხით და ზეთით მორთეთ.
  4. გემრიელად მიირთვით!

შემწვარი ჭარხლის მწვანილი

ინგრედიენტები:

  • 1 კონა ჭარხლის ფოთლები
  • 1 ხახვი
  • რამდენიმე ნივრის კბილი
  • 0,5 ლიმონი
  • 1 ს/კ ნიგოზი

მომზადება:

  1. ამ რეცეპტში ჭარხლის ფოთლები გამოიყენება, თუმცა შეგიძლიათ მდოგვის, ხუჭუჭა კომბოსტოთი ან ისპანახით ჩაანაცვლოთ.
  2. ტაფა გააცხელეთ, მცენარეული ზეთი, ნახევარ რგოლებად დაჭრილი ხახვი, წვრილად დაჭრილი ნიორი დაუმატეთ და ხახვის დარბილებამდე შეწვით.
  3. შემდეგ მწვანილი დაუმატეთ, პროცესის დასაჩქარებლად ცოტა წყალი დაასხით.
  4. როცა მწვანილი მზად იქნება, კერძი ნიგვზით მორთეთ და ლიმონის წვენი მოასხით. ეს ნამდვილად ძალიან გემრიელი კერძია!
  5. გემრიელად მიირთვით!

ჭარხლის ფოჩი შეგიძლიათ თამამად გამოიყენოთ ბევრ რეცეპტში, სადაც ინგრედიენტების სახით  ისპანახი ან მანგოლდი მითითებულია. ფოთლოვანი ბოსტნეული თქვენს მენიუში ჩართეთ და ჯანმრთელად იყავით!

პასუხი

დაწერეთ კომენტარი
ჩაწერეთ თქვენი სახელი