რა მოვამზადოთ ნიგვზით, თუ იგი გამაგრდა ან დარბილდა

0
504

ქართული სუფრა მსოფლიოში ერთ-ერთ საუკეთესოდ ითვლება და მან ფართო პოპულარობა მოიპოვა ჩვენი ქვეყნის ფარგლებ გარეთად. ხაჭაპური თუ საცივი, ჩახოხბილი თუ ტყემალი, ლობიო თუ ხარჩო – ეს სიტყვები კუჭს ისე ელამუნება, პირში დაუყოვნებლივ დგება ნერწყვი…


საქართველოს რეგიონების მიხედვით, ხარჩოს რეცეპტები ძლიერ განსხვავდება. თუმცაღა, რამდენადაც კერძის არსი ერთი და იგივე რჩება (ცხარე, ძირითადად, საქონლის წვნიანი ბევრი ნივრით, მწვანილით, თხილითა და ტყემლით), ჩვენ გთავაზობთ ერთ-ერთ ყველაზე პოპულარულ რეცეპტს.

ხარჩო ნიგვზით

ინგრედიენტები:

  • 2 კგ ქათამი ან საქონლის ხორცი
  • 500 გ ნიგოზი
  • 2-3 თავი ხახვი
  • 2 ღერო პრასი
  • 3-4 კბილი ნიორი
  • 2 ჩ.კ. ხმელი სუნელი
  • 2 ჩ.კ. ქინძის თესლი
  • მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით
  • ცხარე წიწაკა გემოვნებით
  • 2 ჩ.კ. უცხო სუნელი

მომზადება

1. დაჭერით ხორცი დიდ ნაჭრებად და მოხარშეთ.

2. გაარჩიეთ ნიგოზი და ჩაყარეთ ბლენდერის თასში.

3. დაუმატეთ სუნელები (ქინძის გარდა), წვრილად დაჭრილი ნიორი და ცოტა წყალი. ათქვიფეთ მარცვლოვანი პასტის კონსისტენციამდე.

4. ქინძის თესლი და ცხარე წიწაკა დანაყეთ ან დააფქვიეთ. დაუმატეთ მიღებული მასა ნიგვზის პასტას.

5. წვრილად დაჭერით ხახვი და პრასი.

6. გადაასხით ხორცის პირველი ადუღებული წყალი. დაასხით ახალი და გააგრძელეთ ხარშვა.

7. ბულიონის თავზე წარმოქმნილი ცხიმი გამოიყენეთ ხახვის მოსათუშავად.

8. თუშეთ ხახვი ოქროსფრამდე. დაუმატეთ ხახვს ხორცი, რამდენიმე კოვზი ბულიონი და თუშეთ 10-15 წუთით.

9. მოათავსეთ ნიგვზის პასტა თასში და დაუმატეთ ქათმის ბულიონი.

10. გადაწურეთ და თასში ჩაასხით დარჩენილი ბულიონი.

11. გათავისუფლებულ ქვაბში მოათავსეთ მოთუშული ხორცი. დაუმატეთ გაწურული ბულიონი და აადუღეთ.

12. ჩაასხით ნიგვზის მასაც და კიდევ ერთხელ აადუღეთ. შესაძლოა, მარილისა და პილპილის დამატება გახდეს საჭირო.

13. ესეც ასე, ხარჩო მზადაა!

თქვენ როგორ ამზადებთ ხარჩოს? გაგვიზიარეთ თქვენი ოჯახის რეცეპტი.