ჩემს ოჯახში ჩებურეკი თითქმის ტრადიციაა. მას სხვადასხვა შიგთავსით ვამზადებ: ხორცით, ყველით, კარტოფილით და სოკოთი. მართალია, შემდეგ გაზქურიდან ზეთის მოშორება მიწევს. ვინც ამზადებს, იცის: ამ კერძის მომზადების დროს შხეფები მთელ სამზარეულოს ხვდება. როგორ შევწვათ ჩებურეკი ისე, რომ ირგვლივ ყველაფერი არ დავსვაროთ? დღეს „პაპარაცი“ ამ სასარგებლო ხრიკს გიზიარებთ.
როგორ შევწვათ ჩებურეკი
ჩებურეკი მომწონს იმით, რომ მისი მომზადება მარტივია: ცომი მოზილეთ, შიგთავსი მოამზადეთ, გაახვიეთ, შეწვით – რამდენიმე წუთში კერძი მზადაა. თუმცა ამ დროს ზეთის შხეფები დაფრინავს. ადრე მეგონა, რომ ამ შხეფებს ვერ მოვიშორებდი. ის ხშირად მხვდებოდა ხელზე, სახეზე – ზოგჯერ უსიამოვნო დამწვრობას მიტოვებდა. სწორედ ამიტომ, მზადების დროს ბავშვებს გაზქურასთან მიახლოების საშუალებას არ ვაძლევ.
ახლახანს ერთი პატარა ხრიკის შესახებ გავიგე. ამის შესახებ აგარაკზე მეზობელმა მითხრა. ამ ხრიკის დახმარებით ჩებურეკის შეწვის დროს ზეთი მთელ სამზარეულოში არ იშხეფება. ახლა ასე ვამზადებ: მიმწვარის მოსაშორებლად გაზქურის გაწმენდა აღარ მიწევს და ზეთის დამწვრობისგან ხელიც არ ზიანდება.
პატარა ხრიკი
მეზობელმა შეწვის დროს ზეთში ცოტა მარილის დამატება მირჩია. სანამ ჩებურეკს შეწვავთ, ტაფაზე ზეთი დაასხით და ცოტა მარილი დაუმატეთ. სწორედ ასე – უბრალო სამზარეულოს მარილი ზეთის უსიამოვნო შხეფებისგან დაგიცავთ.
ამ ხრიკის წყალობით ზეთი აქეთ–იქით აღარ გაიფანტება. ახლა ოჯახისთვის ჩებურეკს უფრო ხშირად ვამზადებ – ყველა დანაყრებული და კმაყოფილია, ხოლო გაზქურა სისუფთავით ბრწყინავს. ეს ხრიკი შეგიძლიათ გამოიყენოთ სხვა კერძების მომზადებისას, როცა ბევრი ზეთის გამოყენება გიწევთ.
თევზის, ხორცის, კარტოფილის მომზადების დროს ტაფაზე მწიკვი სამზარეულოს მარილი დაამატეთ. ეს ხრიკი თავიდან აგაცილებთ ზეთის უსიამოვნო შხეფებს და გაზქურის გაწმენდას. გირჩევთ ხრიკი მეგობრებს და ახლობლებს გაუზიაროთ – შესაძლოა, ეს სასარგებლო ინფორმაცია მათაც გამოადგეთ.