ქათმის ნამდვილმა მოყვარულებმა იციან, რამდენად რთულია ოქროსფერი ქერქის მიღება შეწვისას. საქმე ისაა, რომ ქათამი შეიძლება ძალიან ადვილად გამოშრეს. მაშინ ხორცი არც გემრიელი იქნება და არც კვებითი ღირებულება ექნება. იმისათვის, რომ კერძი არ გააფუჭოთ და ზუსტად ისეთი გახადოთ, როგორიც გსურთ, უნდა იცოდეთ რამდენიმე კულინარიული ხრიკის შესახებ. ერთ-ერთი მათგანია ქათამი ფქვილში.
ეს რეცეპტი მრავალწლიანი გამოცდილების მქონე მზარეულმა გამანდო. მისი თქმით, ქათამი ფქვილში ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული კერძია მისი რესტორნის მენიუში. რა თქმა უნდა, ის თავის კლიენტებს არ უმხელს საიდუმლო რეცეპტს, მაგრამ მე გამიზიარა. შეეცადეთ მოამზადოთ ქათამი თქვენი ოჯახისთვის ამ რეცეპტის მიხედვით.
ქათამი ფქვილში: მომზადების საიდუმლო
რა თქმა უნდა, ძალიან მნიშვნელოვანია თავად ხორცის ხარისხი. გარდა ამისა, ძალიან მნიშვნელოვანია ქათმის მარინადი. მაგრამ იმისათვის, რომ შემწვარი ქათამი მართლაც გემრიელი გამოვიდეს, ტაფაში უნდა დაამატოთ ერთი საიდუმლო ინგრედიენტი – ფქვილი.
მხოლოდ 1 ს.კ. ფქვილი ქათმის ქერქს ოქროსფერს გახდის, ხორცს კი რბილს და წვნიანს. ფქვილში ქათმის მომზადება ცოტა სხვანაირადაც შეგიძლიათ. ეს არის იმ კერძის ვერსია, რომელიც ჩემს ოჯახს უყვარს.
რეცეპტის ეს ვერსია საშუალებას მოგცემთ, მოამზადოთ ქათმის თითქმის ნებისმიერი ნაწილი. ეს შეიძლება იყოს ფრთები, ბარკლები, მენჯები.
ქათამი ფქვილში: რეცეპტი
ინგრედიენტები
- 1-1,5 კგ ქათამი;
- 2 კბილი ნიორი;
- 150 მლ თეთრი ღვინო;
- 2 ხახვი;
- 1 ჭიქა ფქვილი;
- ზეითუნის ზეთი;
- 2 ს.კ. პაპრიკა;
- როზმარინი;
- მარილი;
- წიწაკა.
მომზადება
1. ქათამი კარგად გარეცხეთ და საჭიროების შემთხვევაში დაჭერით ნაჭრებად. ხორცის ნაჭრები პირსახოცით გააშრეთ.
2. ახლა აიღეთ თასი, ჩაყარეთ მასში ფქვილი და კარგად გააფქვილიანეთ ხორცის ნაჭრები.
3. აიღეთ ღრმა ტაფა და ჩაასხით მასში ცოტაოდენი ზეითუნის ზეთი. ზეთი გააცხელეთ და ტაფაში ჩააყარეთ ნიორი, პაპრიკა და ცოტაოდენი როზმარინი. შეგიძლიათ შეწვათ ნივრის მთლიანი კბილები ან გაჭრათ 2 ნაწილად. საკმარისია სანელებლების მომზადება დაბალ ცეცხლზე, 2-3 წუთის განმავლობაში. ამის შემდეგ ნიორი ამოიღეთ, ის აღარ დაგჭირდებათ.
4. ახლა მოათავსეთ ქათამი ტაფაში და შეწვით ორივე მხრიდან. საკმარისია შეწვათ თითოეულ მხარეს 3 წუთის განმავლობაში, რომ ხორცმა ოქროს ქერქი შეიძინოს.
5. როგორც კი ქათამი ოდნავ შეწითლდება, ტაფაში ჩაასხით ღვინო და აცადეთ აორთქლება.
6. ამ დროს მოამზადეთ ხახვი. ხახვი დაჭერით მსხვილ ნაჭრებად და ქათმის ზევიდან მოათავსეთ. ამის შემდეგ მოაყარეთ მარილი და პილპილი. შეწვით 10-15 წუთის განმავლობაში დაბალ ცეცხლზე.
7. ახლა დაამატეთ ტაფაში წყალი. იმდენი უნდა იყოს, რომ ქათამი თითქმის დაფაროს. დატოვეთ კერძი დაბალ ცეცხლზე ოდნავ ღია სახურავით, სანამ არ მომზადდება.
8. მას შემდეგ, რაც ქათამი მომზადდება, ტაფაში დარჩება სქელი წვენი, რომელიც შეიძლება გამოიყენოთ როგორც სოუსი. სხვათა შორის, ამ ქათამს ყველაზე მეტად გამომცხვარი ან მოხარშული კარტოფილი უხდება.
თუ მინდა, რომ ქათამი უფრო ხრაშუნა გამოვიდეს, ხორცს ვდებ მარილითა და პილპილით შეზავებულ ფქვილში. ამის შემდეგ ქათამს ორივე მხრიდან ვწვავ რამდენიმე წუთის განმავლობაში და გამოსაცხობად ვათავსებ ღუმელში, 15–20 წუთის განმავლობაში. ბავშვებს განსაკუთრებით უყვართ ასე მომზადებული ქათამი, რადგან ის ძალიან ჰგავს ქათმის ნაგეტს.
ქათამი ფქვილში შეგიძლიათ მოამზადოთ სადილისთვის ან სადღესასწაულო სუფრისთვის. ჩემი სტუმრები პირველ რიგში ამ არომატულ ქათამს მიირთმევენ.