კვეცხს ერთ-ერთი მთავარი ადგილი უჭირავს ადამიანთა უმრავლესობის რაციონში. მისგან ამზადებენ ნოყიერ საუზმეს და უამრავ კერძს. მოცემულ სტატიაში ერთად გავარკვევთ,თუ რამდენი კვერცხისგან შეიძლება შედგებოდეს ადამიანის კვების განრიგი.
რამდენი კვერცხის ჭამა შეუძლია ზრდასრულ ადამიანს?
ქათმის კვერცხი-ცხოველური წარმოშობის უნივერსალური პროდუქტია,რომელიც შეიცავს შეუცვლელ ამინომჟავებს,ვიტამინებს (განსაკუთრებით A,B,B12),ცხიმებს,სელენს. ის ერთნაირად სასარგებლო არაა ყველასთვის,ჯანმო-ს რეკომენდაციით,ადამიანმა 1ც კვერცი ორ დღეში ერთხელ უნდა მიირთვას.აშშ-შ კი ამბობენ,რომ დღეში ერთი კვერცხი საკმარისია.
საქმე იმაშია,რომ ქათმის კვეცხი შეიცავს ქოლესტერინს. ერთი კვერცხის გულის მირთმევით,თქვენ უკვე მიიღეთ მისი დღიური ნორმის ნახევარზე მეტი (300მგ)-185მგ. ქოლესტერინის გაზრდილი დონე ბევრი სერიოზული პრობლემის გამომწვევი მიზეზია. ოქროს შუალედში მოსახვედრად,მართლა არ ღირს დღეში ერთ კვერცხზე მეტის მიღება.
ამას გარდა,ადამიანები არ მიირთმევენ კვერხს მხოლოდ პირდაპირი სახით.ნახევარფაბრიკატების უმეტესობა,ტკბილეული,სხვადასხვა სოუსი და ხორცპროდუქტი შეიცავს კვეცხის ფხვნილს. მისი ნორმის საზღვრები საკმაოდ წაშლილია. ასევე ამბობენ,რომ თუ ადამიანს არ აქვს წინასწარგანწყობა ქოლესტერინის მომატებული ათვისებისადმი,მაშინ დღეში სამი კვერცხის ჭამაც კი შეიძლება. მთავარია-ბალანსირებული კვება დღის განმავლობაში.
არსებობს მოსაზრება,რომ ქოლესტერინის დონე პირდაპირ დამოკიდებულია მიღებული პროდუქტების რაოდენობაზე,თუმცა, ეს არ ეხებათ ადამიანებს. უბრალოდ ჩვენ ისეთივე მგრძნობიარენი არ ვართ საკვები ქოლესტერინის მიმართ,როგორც კურდღლები.
ჩვენი ორგანიზმი-ძალიან ჭკვიანი მექანიზმია. ღვიძლი გამოიმუშავებს 80% ქოლესტერინს,რომელიც აუცილებელია ცხიმების ნორმალური ცვლისთვის. თუ დაიწყებთ მეტი ქოლესტერინის შემცველი პროდუქტის მიღებას,ღვიძლი უბრალოდ შეამცირებს მის გამომუშავებას ბალანსის შენარჩუნების მიზნით.
ქოლესტერინის დონე შეიძლება გაზარდოს პროდუქტებმა,რომლებიც უჯერ ცხიმოვან მჟავებს შეიცავს. მაგალითად,ცხოველური ცხიმები,პალმის და ქოქოსის ზეთი,”ფასტ ფუდი” და საკონდიტრო ნაწარმი. კვერცხში ცხიმის შემცველობა საკმაოდ დაბალია.
როგორ მივირთვათ კვერცხი?
კვეცხის მომზადება სხვადასხვანაირად შეიძლება. პროდუქტების კომბინაციაზეა დამოკიდებული, თუ რა ნივთიერებებს შეითვისებთ კვერცხისგან. მაგალითად,ბოსტნეულის სალათი მოხარშულ კვერცხთან-საუკეთესო ტანდემია E ვიტამინის შესათვისებლად.კვეცხის და ლობიოს შეხამებით კი- ქოლესტერინის შეწოვა შემცირდება.
ზეთში კვერცხის შეწვისგან ჯობს თავი შეიკავოთ.მომზადების დროს წარმოიქმნება ორგანიზმისთვის მავნე ტრანსცხიმები. თუ ომლეტი გიყვართ,გამოიყენეთ მიწვის საწინააღმდეგო ტაფა.
არსებობს სხვადასხვა რეკომენდაცია,რომლებიც განსაზღვრავს რაციონში კვერცხის დღიურ ნორმას. ეს ციფრი 1-დან 3-მდე ვარირებს.არ ჩაიციკლოთ ერთ კონკრეტულ პროდუქტზე,იზრუნეთ კვების რეჟიმზე მთლიანობაში.